Ajánló:

Péter Erika irodalmi Prima-díjas költőnek nyolc gyermekkönyve és öt felnőttekhez szóló  műve jelent meg. 

Az Elpattant zongorahúr című regényében az írónő olyan, ma is aktuális kérdésekkel foglalkozik, mint a gyermekkor, 

a csonka család, a családon belüli erőszak problémája. Regényének hősnője Anna arról kívánja meggyőzni az olvasót, 

miként lehet túlélni az élet sorscsapásait.

 B. K..

 

  2016

 Kántor Zsolt költő recenziója az Elpattant zongorahúrról

 Kattints az alábbi linkre:

https://holdkatlan.hu/index.php/bemutato/recenzio/3942-kantor-zsolt-nagytakaritas-az-adatok-hazaban-peter-erika-elpattant-zongorahur

 

2015

 Békéscsabai Könyvtár

 Kattints az alábbi linkre:

https://konyvtar.bmk.hu/web/guest/kozos-megjelenito/-/journal_content/56_INSTANCE_gBu9/10157/203983

 

Vágvölgyi Nóra interjúja: Az írás éltető ereje

 Kattints az alábbi linkre:

https://behir.hu/2015/11/26/az-%C3%ADr%C3%A1s-%C3%A9ltet%C5%91-ereje  

  Kovács Dávid cikke: Elpattant zongorahúr

 Kattints az alábbi linkre:

  https://behir.hu/2015/11/25/elpattant-zongorah%C3%BAr

  Zsidov Magdolna író könyvajánlója :

 Hányszor pattanhat el egy lélekhúr

 Kattints az  alábbi linkre:

 http://vitalap.hu/index.fcgi?rx&nyelv=hu&menuparam5=1&menuparam_6=2886

 

 

 Szigligeti Zsuzsanna könyvtáros könyvajánlója

 

  Ajánlás  az Elpattant zongorahúr c. regényemhez ( ld. Bárka online)

 

Régi ismerősünk Péter Erika, aki mégis tud újat felmutatni. Az Elpattant zongorahúr című regényével ebben a műfajban is megjelenő költő- és most már írónő saját tragédiáit is beledolgozta Anna, a főszereplő történetébe, mindezt mégis úgy, hogy ne az önsajnálat regénye alakuljon ki a végére. Elmondása szerint „kínkeserves” volt az írás, hiszen tabutémákról kellett kendőzetlenül beszélnie, ám lehet, hogy éppen emiatt lesz sikeres ez a könyv. (Dávid Péter)

 2014

Ajánlás a gyerekzeteimhez: 
Tarcai Ani :Verseskötetből tankönyvekbe

 Kattints az alábbi linkre:

https://konyvkultura.kello.hu/uj-nemzedek/2014/04/peter-erika-interju

 

Ajánlások a Másodvirágzás c. kötetemhez: 

 Kántor Zsolt recenziója:

 

 

 

https://www.felvidek.ma/kapcsolat/konyvajanlo/39859-peter-erika-masodviragzas

Olvasói vélemények  a MÁSODVIRÁGZÁS kötetemről

 

Már nagyon vártam az új erikás verseket és csodálatos, elgondolkodtató, játékra hívó kötetet kaptam. Vágyom, hogy újra és újra felfedezzem, fejtegessem, megjegyezzem szófordulatait, rímeit. De kezdjük az elején! Izgalmas a cím: Másodvirágzás. Pompás a borító, a kék életfolyam, mely egyben egy kinyílt virág a közepén a madárral, ami szolid korona. Erika életerejét, sokszínűségét, állandóságát tükrözi a szememben. Erikát, aki az egyszerűt megkoronázza.
Vágytam a friss, nyomdaillatú lapok közé és rögtön az első versével - Krétával körberajzolt - egy „sohanemgondoltamvolna” „mennyireigazat” kaptam, és sodort tovább, tovább…
És ott a „Tavasz leszek”, és én is szeretnék tavasz lenni… megmutatta hogyan kel életre a csend, mitől dőlnek a „panelfalak”, milyen, ha „szabadtéri próbát tart az élet”. Eljutottam az „Édentől keletre”, és azt kívánom - most, ki e sorokat olvasod - bárcsak velem olvasnád e verset, hisz érzem a nyár illatát, érzem a bőrömön a szelet… velem lennél a mosolygós Erikaédenben. Ha szeretnél az életedbe több szenvedélyt, szeretetet, szerelmet, reményt, türelmet olvasd a költőnő verseit.
AJÁNLOM a szeretőnek, aki mélyíteni szeretné szerelmét.
A feleségnek, aki színesíteni szeretné házasságát,
a férjnek, aki boldoggá szeretné tenni feleségét. A házaspárnak, hisz „... rosszban, holtomiglan, holtodiglant” vállalt, Erika veseivel átélhető a lehetetlen.
A fiatalnak, idősnek, elesettnek és szerencsésnek, aki erőt szeretne kapni a mindennapokhoz, látni a csodát egy ablakon besurranó fénysugárban, egy falevélben. Erika megtanít örülni annak, ami a miénk.
Már várom a harmad- és negyedvirágzást is. Mert a költészetben minden lehetsége
s.

 

Baráti szeretettel: Káman Edit, Békéscsaba, 2013. 12.12.


 
 
"Emlékeim szerint egy csupamosoly arccal s képes jó reggelt kívánalmakkal indult,melyet Mindenkinek kívánt. Ő, akinek lassan, de biztosan vonzani kezdtek írásai,versei...Rákerestem..megszerettem. Őt~Péter Erikát. Rejtélyes volt s egyben nagyon szerethető a személyisége...s éreztem fájdalmat is benne. Versei nem az én "elvont" világom életébe illettek - valótlant állítanék, ha ennek ellenkezőjét állítanám s ezt szeretetem s tiszteletem Péter Erika iránt nem engedné meg. Mégis megfogtak...s nem eresztettek többé.
Igen,így kell a gyönyörű magyar nyelv adta lehetőségeket kihasználni,az egyszerű szavakat rövid,de mély,tartalmas és bekebelező verssé fűzni... Nemrég küldeményem érkezett- Erika elküldte a csakis szerethető Csupa csiga gyermekverses kötetét és az elgondolkozásra, percnyi megállásokra, bele-s átélésre kényszerítő Másodvirágzás versesét. Megdöbbentem -csodáltam-fájtam s nem hittem, hogy ilyen kevés szóval egy életet el lehet "mesélni" . Másodvirágzása bekerült a "mindig cipelem magammal könyveim" közé,kiszorítva ezzel táskámból egy fotóalbumot. Ebben a kötetben minden benne van,amibe bele lehet s bele kell halni...Reményt nem találtam benne...Találtam viszont útkeresést,búcsúzást - mely nem teljesült be még,bölcsességet,vallomásokat - minden ott van a verseiben s a szerencsés olvasó "dolga" megtalálni, befogadni, merni átélni.Igen,bátorság s "akarom érezni,át-bele magam"~feeling. Péter Erika tükröt tart saját maga elé s ezáltal elénk is. Frenetikus élmény egy versben sokadik olvasásra is új s még több, még értékesebb mondanivalót felfedezni.Személy szerint én hangosan, de csak úgy magamnak ilyenkor ennyit tudok mondani "Ilyen nincs, ezt nem hiszem el, öt sor és 14. olvasásra új "életkép" van benne elrejtve!
Péter Erikára nagyon oda kell figyelni,annyira sokat ad,minek eszmei értéke van.
Úgy írom e sorokat,hogy nem ismerem Őt személyesen,soha nem láttam élőben sehol s semmiféle elfogultság nem kerített hatalmába, hisz előnyöm nem származik belőle.
Ajánlom mindenkinek,aki szereti a letisztult mélyszépet,aki nem csak elolvas egy verset,hanem éli is azt akkor s még számtalan újraolvasásakor.Máshogy nem lehet.
 Kedves Péter Erika! Köszönöm! Köszönöm ,hogy megmutattad kevés szóval annyit lehet mondani, ami egy emberöltővel egyező.
Ezzel a két kötettel gazdag Karácsonyom lett, bár nem lesz fa, étel az asztalon. Ajánlom, nagyon ajánlom a kötetet a következővel: Péter Erika - -Túlhordott ölelés című versével...annak érdekességével: a verset a végétől olvasva-élve -pontosan azt jelenti,mint az elejétől kezdve.
Ezért a mély,összeszedett versek miatt nem szabad hiányoznia gyűjteményeinkből Péter Erika kötetének~köteteinek..s mert véleményem szerint "nincs vége,nincs lezárva" ~jön még ebbe a kötetbe be nem fért csodákká írt életcsokor...mert létezik Harmadvirágzás is.
Köszönöm az életem végéig elkísérő verseket,"életet". Péter Erika megmutatta,hogy így is lehet.Nem bonyolítva,ami bonyolult s magyarázatra szorul.Velem sikerült megértetnie olyan dolgokat nemes egyszerűséggel,melyekre több mint 20 éve kerestem a válaszokat,olykor pedig a válaszokra a Miért?eket,merthogy ez is benne van a kötetben. Köszönöm a csodát!
 Békés,megnyugvós, álszentektől mentes áhitatot kívánok Karácsonyra,pont olyat, amit én kaptam a kötettől.

Tisztelettel s igaz,mély szeretettel: Márkus Katalin Flo 2013.12.21. Ladánybene

 

 

Képgaléria: AJÁNLÁSOK

Ez a képgaléria üres.